Bimmerpost
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Technical Topics DIYs and Coding Discussions Acoustic signal on reverse

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-20-2020, 01:10 PM   #1
sd_dracula
Private First Class
34
Rep
190
Posts

Drives: 2020 G20 330e
Join Date: Jul 2011
Location: Ireland

iTrader: (0)

Acoustic signal on reverse

Acoustic signal when reverse gear is engaged

Apparently it can be codded with the bimmercode app:

Enable/disable the acoustic signal that sounds when the reverse gear is engaged.

Values:

Active
Not active
For this option the following control unit has to be available in the car: “Instrument Cluster” DKOMBI4

Anyone found where this is via esys if possible?
Appreciate 0
      01-20-2020, 02:07 PM   #2
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
308
Rep
993
Posts

Drives: ‘20 330i,‘16 X3,‘18 SQ5,‘17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (1)

I coded it first along with my auto start stop. It worked fine till I tried flashing my car with BM3 and that messed up the ECU settings. I lost both those codings while other codings stayed, which was weird. I then redid auto start stop and acoustic signal when reverse gear is engaged. Auto start stop works but acoustic didn’t work this time even though it showed it was active.
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
2016 BMW X3 xDrive28i
Appreciate 0
      01-20-2020, 02:20 PM   #3
sd_dracula
Private First Class
34
Rep
190
Posts

Drives: 2020 G20 330e
Join Date: Jul 2011
Location: Ireland

iTrader: (0)

Did you do that bimmercode app or manually via tokenmaster/esys?
Appreciate 0
      01-20-2020, 03:21 PM   #4
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
308
Rep
993
Posts

Drives: ‘20 330i,‘16 X3,‘18 SQ5,‘17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by sd_dracula View Post
Did you do that bimmercode app or manually via tokenmaster/esys?
Bimmercode
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
2016 BMW X3 xDrive28i
Appreciate 0
      01-22-2020, 11:51 AM   #5
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
200
Rep
695
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VipinLJ View Post
Bimmercode
VipinLJ ,

Two questions, if I may:
  • First, what ECU module is the Acousitic Back up warning sound in?
  • Is the sound outside the car (I ask this because on my old F30, when I coded the back up sound, it was an god-awful sound inside the car)?

Thanks
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 0
      01-22-2020, 12:43 PM   #6
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
308
Rep
993
Posts

Drives: ‘20 330i,‘16 X3,‘18 SQ5,‘17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by RSnic View Post
VipinLJ ,

Two questions, if I may:
  • First, what ECU module is the Acousitic Back up warning sound in?
  • Is the sound outside the car (I ask this because on my old F30, when I coded the back up sound, it was an god-awful sound inside the car)?

Thanks
1. It was in the Instrument cluster DKOMBI4 module.

2. Yes. It was a beep noise inside the car when you engaged reverse. Just one, slightly long beep. I coded it because my VWs in India (manual transmission) made the exact same single beep as a warning to let you know reverse gear is engaged and it brought back memories
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
2016 BMW X3 xDrive28i
Appreciate 1
RSnic199.50

      01-22-2020, 07:25 PM   #7
Rossgazz
New Member
3
Rep
11
Posts

Drives: 2020 330I
Join Date: Nov 2019
Location: Tennessee

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by VipinLJ View Post
I coded it first along with my auto start stop. It worked fine till I tried flashing my car with BM3 and that messed up the ECU settings. I lost both those codings while other codings stayed, which was weird. I then redid auto start stop and acoustic signal when reverse gear is engaged. Auto start stop works but acoustic didn't work this time even though it showed it was active.

I just coded off the auto start stop myself. I noticed it now stays off in comfort and sport, but if I switch into eco it turns back on and has to be manually turned off again via the console button. Was this your experience as well or is mine buggered up ?
Appreciate 0
      01-22-2020, 09:58 PM   #8
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
308
Rep
993
Posts

Drives: ‘20 330i,‘16 X3,‘18 SQ5,‘17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Rossgazz View Post
I just coded off the auto start stop myself. I noticed it now stays off in comfort and sport, but if I switch into eco it turns back on and has to be manually turned off again via the console button. Was this your experience as well or is mine buggered up ?
I’ll let you know how it is the next time I take the 330i out. I’ve driven it in eco pro only once for 15s. Hated it and never tried it again. And that was before I coded a.s.s off.
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
2016 BMW X3 xDrive28i
Appreciate 1
      01-24-2020, 08:24 AM   #9
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
308
Rep
993
Posts

Drives: ‘20 330i,‘16 X3,‘18 SQ5,‘17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Rossgazz View Post
I just coded off the auto start stop myself. I noticed it now stays off in comfort and sport, but if I switch into eco it turns back on and has to be manually turned off again via the console button. Was this your experience as well or is mine buggered up ?
Yours works exactly like mine did. I tried it today to see if what you said was right. The moment I hit eco pro, the a.s.s light on the console turns off. Put it back in comfort or sport and it still stays off. I have to press the button to turn it back on. It stays on after that until I hit eco pro again.
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
2016 BMW X3 xDrive28i
Appreciate 0
      01-24-2020, 03:50 PM   #10
Rossgazz
New Member
3
Rep
11
Posts

Drives: 2020 330I
Join Date: Nov 2019
Location: Tennessee

iTrader: (0)

[QUOTE=VipinLJ;25723741]
Quote:
Originally Posted by Rossgazz View Post
I just coded off the auto start stop myself. I noticed it now stays off in comfort and sport, but if I switch into eco it turns back on and has to be manually turned off again via the console button. Was this your experience as well or is mine buggered up ?[/QUOYours works exactly like mine did. I tried it today to see if what you said was right. The moment I hit eco pro, the a.s.s light on the console turns off. Put it back in comfort or sport and it still stays off. I have to press the button to turn it back on. It stays on after that until I hit eco pro again.
Quote:
Originally Posted by VipinLJ View Post
Quote:
Originally Posted by Rossgazz View Post
I just coded off the auto start stop myself. I noticed it now stays off in comfort and sport, but if I switch into eco it turns back on and has to be manually turned off again via the console button. Was this your experience as well or is mine buggered up ?
Yours works exactly like mine did. I tried it today to see if what you said was right. The moment I hit eco pro, the a.s.s light on the console turns off. Put it back in comfort or sport and it still stays off. I have to press the button to turn it back on. It stays on after that until I hit eco pro again.
Ah ok, appreciate you checking. Thank You !
Appreciate 1
VipinLJ308.00

      02-07-2020, 05:33 PM   #11
sd_dracula
Private First Class
34
Rep
190
Posts

Drives: 2020 G20 330e
Join Date: Jul 2011
Location: Ireland

iTrader: (0)

So did anyone manage to code this with esys in the end?
Appreciate 0
      02-07-2020, 08:41 PM   #12
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
200
Rep
695
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Hi,
on my previous var, 2014 F30, I coded the ASS memory. Whenever I changed driving modes, the car "forgot ASS memory" -- exactly as you described. Having said that, however, if I was driving in EcoPro & shut car down with ASS off (ie, the red light on). When I started it again (I also coded car to start in EcoPro), ASS was off (red light on).

Now that I have coded ASS memory on my M340, the same occurs. This is the normal modus operandi for ASS Memory

Hope that helps
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 1
      02-07-2020, 08:45 PM   #13
Burrcold
Captain
Canada
730
Rep
810
Posts

Drives: 2020 BMW M340i xDrive
Join Date: Oct 2019
Location: Toronto, Canada

iTrader: (0)

All this talk about ASS...
Appreciate 0
      02-08-2020, 02:30 AM   #14
sd_dracula
Private First Class
34
Rep
190
Posts

Drives: 2020 G20 330e
Join Date: Jul 2011
Location: Ireland

iTrader: (0)

Not to mention going off topic...
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:51 PM.




g20
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST