Bimmerpost
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Technical Topics DIYs and Coding Discussions M340i M display and M tach on HUD

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-01-2020, 05:19 PM   #1
ryivnx
Private
ryivnx's Avatar
116
Rep
67
Posts

Drives: E36M3, E46M3 6MT, 328d, M340i
Join Date: Mar 2013
Location: Loma Linda, CA

iTrader: (0)

Hi all,

So, I have "upgraded" my instrument cluster to the M specific one which I think is a huge plus except two things:

1 - the yellow and red tach warning sections on the tach are not specific to B58.
You can chose either an S58 or another engine to get yellow and red limiters appear but they wont match the B58 engine speeds (B58 has yellow at 6-6500, red at 6500-7000).
So I chose S58 specific lines (yellow at 7-7.5k, red 7.5-8k)
This, unfortunately, cannot be fixed at this point in time

2 - when you update the cluster to M specific one, your stock tach on HUD in sport mode goes away which is quite sad.
So, to fix this I reached out to some coders familiar with E sys.
Luckily, they were able to add M specific (which is larger) tach on HUD and added the menu in the settings where this can be activated. There is still no stock M340 rev counter, but who cares - I have the M verios of this.

To code this you would need the following:
- any brand ENET OBD cable (I bought mine off of Amazon. Its the same one that is used for F series)
- a laptop with Windows and Teamviewer installed (latest version)
- about an hour of your time
- $80 for the services of remote coding
- if you're interested, you can email to luntik1994@yandex.ru

I am sure there are cheaper and more practical ways of doing this, but I am not super savvy with coding past the Bimmercode app so I decided to give this task to someone who knows what they are doing.

Disclaimer - I have no personal or financial gains from this in any way. Just thought I'd share.
Attached Images
   
Appreciate 4
greekcs564.50
VipinLJ903.00
A6bullet175.50

      05-01-2020, 07:27 PM   #2
ryivnx
Private
ryivnx's Avatar
116
Rep
67
Posts

Drives: E36M3, E46M3 6MT, 328d, M340i
Join Date: Mar 2013
Location: Loma Linda, CA

iTrader: (0)

Here is another shot of M tach and maps
Attached Images
 
Appreciate 6
greekcs564.50
VipinLJ903.00
A6bullet175.50
egalley107.50

      05-01-2020, 11:24 PM   #3
VipinLJ
Petrolhead
VipinLJ's Avatar
United_States
903
Rep
2,054
Posts

Drives: 20 330i,16 X3,18 SQ5,17 A7
Join Date: Nov 2019
Location: Illinois

iTrader: (2)

That looks lovely. So it definitely is codable somehow. Also, do the shift lights work now? It didn't when we coded the M cockpit alone.
__________________
Current:
2020 BMW 330i xDrive
2018 Audi SQ5 Prestige
2017 Audi A7 Prestige
Appreciate 0
      05-05-2020, 10:27 AM   #4
Fraggy
Brigadier General
Fraggy's Avatar
United_States
157
Rep
3,459
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: Jun 2005
Location: San Diego

iTrader: (11)

I love seeing the tire pressure.
__________________
2016 Alpine White M3 (gone)
2019 Alfa Romeo Guilia (Totaled)
2020 Car-less 😁 (no more)
2020 M340
Appreciate 0
      05-06-2020, 05:17 AM   #5
BBF5330
New Member
2
Rep
8
Posts

Drives: bmw 330
Join Date: Apr 2020
Location: taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ryivnx View Post
Hi all,

So, I have "upgraded" my instrument cluster to the M specific one which I think is a huge plus except two things:

1 - the yellow and red tach warning sections on the tach are not specific to B58.
You can chose either an S58 or another engine to get yellow and red limiters appear but they wont match the B58 engine speeds (B58 has yellow at 6-6500, red at 6500-7000).
So I chose S58 specific lines (yellow at 7-7.5k, red 7.5-8k)
This, unfortunately, cannot be fixed at this point in time

2 - when you update the cluster to M specific one, your stock tach on HUD in sport mode goes away which is quite sad.
So, to fix this I reached out to some coders familiar with E sys.
Luckily, they were able to add M specific (which is larger) tach on HUD and added the menu in the settings where this can be activated. There is still no stock M340 rev counter, but who cares - I have the M verios of this.

To code this you would need the following:
- any brand ENET OBD cable (I bought mine off of Amazon. Its the same one that is used for F series)
- a laptop with Windows and Teamviewer installed (latest version)
- about an hour of your time
- $80 for the services of remote coding
- if you're interested, you can email to luntik1994@yandex.ru

I am sure there are cheaper and more practical ways of doing this, but I am not super savvy with coding past the Bimmercode app so I decided to give this task to someone who knows what they are doing.

Disclaimer - I have no personal or financial gains from this in any way. Just thought I'd share.
How to code tire press dispaly on live cockpi , thank u
Appreciate 0
      05-06-2020, 07:15 AM   #6
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
342
Rep
956
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Hi,

on my M340, without coding, display a horizontal tach in HUD & top edge of HUD comes on in yellow or red when telling you to shift -- if in manual shift mode. I can select to display only in Sport mode or all, BUT it cuts into HUD nav display

So the pictures above show a tach with the "kink" in it like M cars I've driven. I would like to know how to code this as well as as tire pressure instrument display widget
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 1
VetteGuy338.50

      05-06-2020, 09:58 AM   #7
ryivnx
Private
ryivnx's Avatar
116
Rep
67
Posts

Drives: E36M3, E46M3 6MT, 328d, M340i
Join Date: Mar 2013
Location: Loma Linda, CA

iTrader: (0)

All M340 cars come with a smaller tach in heads up display.
If you change your cluster to M cluster (looks like the one on M8 or M5) then the standard tachometer goes away which is sad.
I had it coded remotely using E sys so I don't know what exactly they changed.

However, having the M tach activated on HUD somehow interferes with assisted driving functions. Somehow car thinks that you're in an aggressive driving mode and turns off your cruise control functions. This is an issue and I went back to having my cruise controls work.
We are trying to figure out a work around this issue
Appreciate 0
      05-09-2020, 09:43 PM   #8
g20beam
Second Lieutenant
g20beam's Avatar
Canada
252
Rep
238
Posts

Drives: G20 330i M Sport
Join Date: Mar 2019
Location: Ontario, Canada

iTrader: (0)

I'll try looking for the codes, pretty sure it is isolated to DKOMBI4 changes and HU_MGU. I am going to start isolating every line and find out what each and every code that is configurable with aktiv or non_aktiv does, especially for M_HUD codes.

I will translate the lines with Google Translate and hopefully figure it out.
Appreciate 2
VipinLJ903.00

      05-11-2020, 04:50 PM   #9
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
342
Rep
956
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ryivnx View Post
All M340 cars come with a smaller tach in heads up display.
If you change your cluster to M cluster (looks like the one on M8 or M5) then the standard tachometer goes away which is sad.
I had it coded remotely using E sys so I don't know what exactly they changed.

However, having the M tach activated on HUD somehow interferes with assisted driving functions. Somehow car thinks that you're in an aggressive driving mode and turns off your cruise control functions. This is an issue and I went back to having my cruise controls work.
We are trying to figure out a work around this issue
ryivnx ,

Even the horizontal line tach that is the norm for M340s interferes with assisted driving function displays; for that reason, I only have tach displayed when I am in sport mode -- you can select that from CAR, DISPLAYS, HUD

Hope that helps!
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 0
      08-06-2020, 11:13 AM   #10
Jil44
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2020 BMW M340i xDrive
Join Date: Aug 2020
Location: Washington, DC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by g20beam View Post
I'll try looking for the codes, pretty sure it is isolated to DKOMBI4 changes and HU_MGU. I am going to start isolating every line and find out what each and every code that is configurable with aktiv or non_aktiv does, especially for M_HUD codes.

I will translate the lines with Google Translate and hopefully figure it out.
Quote:
Originally Posted by g20beam View Post
I'll try looking for the codes, pretty sure it is isolated to DKOMBI4 changes and HU_MGU. I am going to start isolating every line and find out what each and every code that is configurable with aktiv or non_aktiv does, especially for M_HUD codes.

I will translate the lines with Google Translate and hopefully figure it out.

Did you ever figure this out??
Appreciate 0
      08-07-2020, 03:34 AM   #11
Joedeejay
Private
40
Rep
90
Posts

Drives: BMW G20
Join Date: Jan 2020
Location: UK

iTrader: (0)

To dig this up too

Coded the M display through bimmercode (normal mode, not expert)

The option to view sport displays on HUD doesn't work at all now, and the digital speed doesn't change colour to red when speeding above the set threshold. Only the circular speed sign flashes.

Should this still work or is there anything in expert mode people know of I could fiddle with?
Appreciate 0
      08-07-2020, 02:53 PM   #12
Joedeejay
Private
40
Rep
90
Posts

Drives: BMW G20
Join Date: Jan 2020
Location: UK

iTrader: (0)

So I've found this in instrument cluster ecu. Translates to sport view and sport display. All of them are not active in my car. Further down the list is some slightly differently worded sport displays that are active. Wondering if these are the M HUD options?

Https://imgur.com/a/drl67Uw
Appreciate 0
      09-10-2020, 01:44 PM   #13
BMW11
Lieutenant
201
Rep
595
Posts

Drives: M340
Join Date: Aug 2010
Location: NYC

iTrader: (0)

I see my Tach on my HUD but it doesn't work. There is never any movement in the scale, when I rev engine or drive in any mode the Tach never operates it is just a fixed picture of a tach, it never changes. Maybe there is another setting that I don't know about to activate it? or its just faulty. Does anyone else have this? Thanks. its a M340 by the way
Appreciate 0
      09-22-2020, 01:31 PM   #14
victorg95
First Lieutenant
victorg95's Avatar
64
Rep
375
Posts

Drives: 2011 BMW E92 335xi ///M Sport
Join Date: Apr 2015
Location: United States

iTrader: (0)

Has anyone figured out the codes?
__________________
2020 BMW M340i

Black Kidney Grilles | M-Performance Spoiler | M-Performance Side Extension | CF Interior Trim | MHD Tuned
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:15 AM.




g20
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST