Bimmerpost
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Technical Topics DIYs and Coding Discussions G20Can I code the automatic speed limit assistant?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-12-2020, 07:25 AM   #1
king YU
New Member
king YU's Avatar
0
Rep
7
Posts

Drives: G20
Join Date: Feb 2020
Location: China

iTrader: (0)

G20Can I code the automatic speed limit assistant?

Appreciate 0
      02-13-2020, 02:33 AM   #2
Basti@G20 320D
Private
Basti@G20 320D's Avatar
Sweden
14
Rep
51
Posts

Drives: E30, E36, E46, F30, G20
Join Date: Aug 2019
Location: Sweden

iTrader: (0)

That is not something you can code, your car have to be born with it.
Appreciate 0
      02-13-2020, 03:57 AM   #3
king YU
New Member
king YU's Avatar
0
Rep
7
Posts

Drives: G20
Join Date: Feb 2020
Location: China

iTrader: (0)

My original car is equipped with a professional driving assistant (sa5AU), but I don't know how to code
Appreciate 0
      02-13-2020, 10:36 AM   #4
Basti@G20 320D
Private
Basti@G20 320D's Avatar
Sweden
14
Rep
51
Posts

Drives: E30, E36, E46, F30, G20
Join Date: Aug 2019
Location: Sweden

iTrader: (0)

Maybe China don't allow automatic speed limit change.....try to ask BMW
Appreciate 0
      02-14-2020, 01:42 AM   #5
Basti@G20 320D
Private
Basti@G20 320D's Avatar
Sweden
14
Rep
51
Posts

Drives: E30, E36, E46, F30, G20
Join Date: Aug 2019
Location: Sweden

iTrader: (0)

https://www.bimmerfest.com/forums/sh....php?t=1315659
try this link
Appreciate 0
      09-05-2020, 10:36 PM   #6
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Basti@G20 320D View Post
This link appears to talk about Speed Limit Info, my car already has that. Is it not possible to code the automatic speed limit adjust for active cruise control in the US?
Appreciate 0
      09-06-2020, 12:08 AM   #7
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

I put these codes together which work fine on a G05 etc so should also work on the G20.


https://drive.google.com/file/d/1sLa...ew?usp=sharing
Appreciate 0
      09-06-2020, 03:55 AM   #8
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ifr View Post
I put these codes together which work fine on a G05 etc so should also work on the G20.


https://drive.google.com/file/d/1sLa...ew?usp=sharing
Awesome thanks @ifr!

Out of curiosity why are the last block of modules/functions crossed out?

Gonna try these soon, this will get me closer to what I want the car to do during assisted driving.
Appreciate 0
      09-06-2020, 05:53 AM   #9
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Quote:
Originally Posted by ifr View Post
I put these codes together which work fine on a G05 etc so should also work on the G20.


https://drive.google.com/file/d/1sLa...ew?usp=sharing
Awesome thanks @ifr!

Out of curiosity why are the last block of modules/functions crossed out?

Gonna try these soon, this will get me closer to what I want the car to do during assisted driving.
They are set on a UK car but don't appear to be needed. You can set them if you like.
Appreciate 1
      09-07-2020, 05:30 AM   #10
dominguez255
Enlisted Member
3
Rep
30
Posts

Drives: BMW Serie 1 F40
Join Date: Aug 2020
Location: Valladolid, Espaņa

iTrader: (0)

I have the speed limit assistance that allows me to manually accept the limits, I have activated to test the automatic, in BDC >> AUTOMATISCH, STRECKEN_VERLAULF, VORAUSSCHAU, VOFFSET_LANGSAM, VOFFSET, in the HU_MU
SLAAUTOMATISCH, STRECKENVENRLAUF, VORAUSSCHAU, VOFFSET AND VOFFSET_LANGSAM, I get the option in the idrive and it lets me accept it, but then when it comes time to work, it does not change the limiter or the cruise alone, I think I need to activate the SAS2, but with bimmercode I can't
Appreciate 0
      09-07-2020, 12:10 PM   #11
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dominguez255 View Post
I have the speed limit assistance that allows me to manually accept the limits, I have activated to test the automatic, in BDC >> AUTOMATISCH, STRECKEN_VERLAULF, VORAUSSCHAU, VOFFSET_LANGSAM, VOFFSET, in the HU_MU
SLAAUTOMATISCH, STRECKENVENRLAUF, VORAUSSCHAU, VOFFSET AND VOFFSET_LANGSAM, I get the option in the idrive and it lets me accept it, but then when it comes time to work, it does not change the limiter or the cruise alone, I think I need to activate the SAS2, but with bimmercode I can't
You can't code aSLA with BimmerCode. You need esysx.
Appreciate 0
      09-07-2020, 03:16 PM   #12
dominguez255
Enlisted Member
3
Rep
30
Posts

Drives: BMW Serie 1 F40
Join Date: Aug 2020
Location: Valladolid, Espaņa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ifr View Post
You can't code aSLA with BimmerCode. You need esysx.
Ahh okey , then i forget about it
Appreciate 0
      09-11-2020, 11:57 PM   #13
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Almost..

Using your coding sheet @ifr I almost got aSLA working. The car goes 10mph above the set speed, but unfortunately, the auto-adjust does not work and a warning pops up about "not active in your country".

My G20 does not have SAS/42C1, but I did find all the functions in the DSC_VIP_IB2/3D78. However, it errors out when I try to code it in that module.

Any help would be really appreciated!

Btw, any idea what "2nd adjustment up to 40mph" is? The limit is still 10mph over or under.

Here is the error from esys:

DSC_VIP_IB2 [39]
cdDeploy FinishedWithError
cafd_00003d78-007_010_102 NotExecutable


Here are the images:
Attached Images
  
Appreciate 0
      09-12-2020, 01:30 AM   #14
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Using your coding sheet @ifr I almost got aSLA working. The car goes 10mph above the set speed, but unfortunately, the auto-adjust does not work and a warning pops up about "not active in your country".

My G20 does not have SAS/42C1, but I did find all the functions in the DSC_VIP_IB2/3D78. However, it errors out when I try to code it in that module.

Any help would be really appreciated!

Btw, any idea what "2nd adjustment up to 40mph" is? The limit is still 10mph over or under.

Here is the error from esys:

DSC_VIP_IB2 [39]
cdDeploy FinishedWithError
cafd_00003d78-007_010_102 NotExecutable


Here are the images:
If you have DAP then you have SAS. If you don't have DAP it won't work.

Make sure you connect in diagnostic mode. This should also address the VIP issue, but VIP coding should not be necessary and won't substitute for SAS, which is why you are getting the country error.

The second speed allows you to set 2 speeds . 1 up to 40mph and the other above 40mph. I set up to 40 at +2mph and above 40 at +5. This ensures I won't get a speeding ticket
Appreciate 0
      09-12-2020, 01:41 AM   #15
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ifr View Post
Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Using your coding sheet @ifr I almost got aSLA working. The car goes 10mph above the set speed, but unfortunately, the auto-adjust does not work and a warning pops up about "not active in your country".

My G20 does not have SAS/42C1, but I did find all the functions in the DSC_VIP_IB2/3D78. However, it errors out when I try to code it in that module.

Any help would be really appreciated!

Btw, any idea what "2nd adjustment up to 40mph" is? The limit is still 10mph over or under.

Here is the error from esys:

DSC_VIP_IB2 [39]
cdDeploy FinishedWithError
cafd_00003d78-007_010_102 NotExecutable


Here are the images:
If you have DAP then you have SAS. If you don't have DAP it won't work.

Make sure you connect in diagnostic mode. This should also address the VIP issue, but VIP coding should not be necessary and won't substitute for SAS, which is why you are getting the country error.

The second speed allows you to set 2 speeds . 1 up to 40mph and the other above 40mph. I set up to 40 at +2mph and above 40 at +5. This ensures I won't get a speeding ticket
Apologies, what js DAP? And for that matter SAS?

I've not done esys in diagnostic mode. Gonna see if I can figure that out right now.

And thanks for the quick response! It is much appreciated!
Appreciate 0
      09-12-2020, 01:50 AM   #16
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Quote:
Originally Posted by ifr View Post
Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Using your coding sheet @ifr I almost got aSLA working. The car goes 10mph above the set speed, but unfortunately, the auto-adjust does not work and a warning pops up about "not active in your country".

My G20 does not have SAS/42C1, but I did find all the functions in the DSC_VIP_IB2/3D78. However, it errors out when I try to code it in that module.

Any help would be really appreciated!

Btw, any idea what "2nd adjustment up to 40mph" is? The limit is still 10mph over or under.

Here is the error from esys:

DSC_VIP_IB2 [39]
cdDeploy FinishedWithError
cafd_00003d78-007_010_102 NotExecutable


Here are the images:
If you have DAP then you have SAS. If you don't have DAP it won't work.

Make sure you connect in diagnostic mode. This should also address the VIP issue, but VIP coding should not be necessary and won't substitute for SAS, which is why you are getting the country error.

The second speed allows you to set 2 speeds . 1 up to 40mph and the other above 40mph. I set up to 40 at +2mph and above 40 at +5. This ensures I won't get a speeding ticket
Apologies, what js DAP? And for that matter SAS?

I've not done esys in diagnostic mode. Gonna see if I can figure that out right now.

And thanks for the quick response! It is much appreciated!
Silly me, I read the ecu with the engine off. Apparently that's a rookie mistake! But I'm a rookie. Thanks again!! Gonna try to code it now using the SAS functions.
Appreciate 0
      09-12-2020, 02:19 AM   #17
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Test drove it and it worked pretty well, I was happy with the changes in speed, not too abrupt and nice to have it.
Though not all went well, for some reason my driver assistance view in the instrument panel was dark. In fact nothing was coming up anymore including the map. The speedometer and everything were working fine. Also noticed in the HUD the cars it detected were not coming up either...
Appreciate 0
      09-12-2020, 03:11 AM   #18
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by juhcobywankenobi View Post
Test drove it and it worked pretty well, I was happy with the changes in speed, not too abrupt and nice to have it.
Though not all went well, for some reason my driver assistance view in the instrument panel was dark. In fact nothing was coming up anymore including the map. The speedometer and everything were working fine. Also noticed in the HUD the cars it detected were not coming up either...
That doesn't sound related to the aSLA coding as the only times I've seen that behaviour is due to changes in DKOMBI. Have you made any changes there too?

My approach would be to first let the car sleep, then confirm the issue is still prevalent. Then revert your aSLA changes only. If that fixes the issue then document the difference in codings for each ECU between what you have set at your car and what the spreadsheet lists i.e. document what you had to change for each ECU. Then you will need to to troubleshoot the codes that may be causing the issue. I can recommend the codes to try first.

I'm not sure if others have coded aSLA on G20. I know G05/G07 have been coded without issue.
Appreciate 0
      09-12-2020, 05:52 AM   #19
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
345
Rep
960
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

@ifr,

Is the reason you can't code auto Speed Limit Assist with Bimmercode is that the SAS module is not included? If so, I contacted developer and he said it's on their to do list, but no date set up yet.

BTW, what does VIP stand for -- in this context, of course?
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 0
      09-12-2020, 07:01 AM   #20
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by RSnic View Post
@ifr,

Is the reason you can't code auto Speed Limit Assist with Bimmercode is that the SAS module is not included? If so, I contacted developer and he said it's on their to do list, but no date set up yet.

BTW, what does VIP stand for -- in this context, of course?
Correct.

Virtual integration platform:
https://g20.bimmerpost.com/forums/at...8;d=1550722478
Appreciate 0
      09-12-2020, 01:42 PM   #21
juhcobywankenobi
Private
United_States
18
Rep
75
Posts

Drives: BMW 330i
Join Date: Jun 2019
Location: Irvine

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ifr View Post
Quote:
Originally Posted by RSnic View Post
@ifr,

Is the reason you can't code auto Speed Limit Assist with Bimmercode is that the SAS module is not included? If so, I contacted developer and he said it's on their to do list, but no date set up yet.

BTW, what does VIP stand for -- in this context, of course?
Correct.

Virtual integration platform:
https://g20.bimmerpost.com/forums/at...8;d=1550722478
Wow this is super helpful thanks!! Now all of these acronyms make a lot more sense.

I let the car sit overnight and that seemed to do the trick, how odd. I shut it off and locked it last night, but it still was coming up blank. Now it works tho, hopefully will continue to do so.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:12 AM.




g20
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST