Bimmerpost
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
Technical Topics DIYs and Coding Discussions Your BMW Might Have A Hidden TESLA Mode?

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-04-2020, 12:59 PM   #89
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by phayze View Post
What did u use to code? I am looking to code using bimmercode but it does not have access to SAS2 in expert coding.
I used E-Sys 3.34 and Launcher 3.70 and v.4.24.21_PSdZData_Lite.

SAS2 does not seem to be available to code when I attempted it.

I did it previously without any problem but I was on 11/2019.41 then and now Iím on 11/2019.70 after OTA Update which removed coding for Lane Change Assistant.

So now I can select Lane Change Assistant (tick box) but it does not work. Presumably need to code SAS2 with the above value but I canít as itís not there.

Last edited by RoboPapa; 08-04-2020 at 02:20 PM..
Appreciate 0
      08-04-2020, 04:40 PM   #90
rickkap
Private
17
Rep
58
Posts

Drives: 320d XDrive M Sport (G20)
Join Date: Jun 2020
Location: Cheshire, UK

iTrader: (0)

Have you tried PSdZData_Lite v4.23.21? I used this after the update and it allowed me to switch LCA back on.
Appreciate 0
      08-04-2020, 05:05 PM   #91
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rickkap View Post
Have you tried PSdZData_Lite v4.23.21? I used this after the update and it allowed me to switch LCA back on.
Thanks for the tip.

As I am on I-Step 11/2019.70, is it ok to use PSdZData_Lite v4.23.12 and not the latest?

Last edited by RoboPapa; 08-04-2020 at 06:05 PM..
Appreciate 0
      08-04-2020, 06:14 PM   #92
rickkap
Private
17
Rep
58
Posts

Drives: 320d XDrive M Sport (G20)
Join Date: Jun 2020
Location: Cheshire, UK

iTrader: (0)

I'm on the same 11/2019.70 and it worked for me and i'm UK base. Give it a try and see if SAS2 is there
Appreciate 0
      08-04-2020, 10:34 PM   #93
phayze
Private
0
Rep
54
Posts

Drives: BMW
Join Date: Nov 2019
Location: Singapore

iTrader: (0)

Are you able to get lane change assist to work without coding the SAS2 part?


Quote:
Originally Posted by rickkap View Post
I'm on the same 11/2019.70 and it worked for me and i'm UK base. Give it a try and see if SAS2 is there
Appreciate 0
      08-05-2020, 12:59 AM   #94
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by phayze View Post
Are you able to get lane change assist to work without coding the SAS2 part?
No, it doesn’t work even though it appears in the Driving menu and is selected.

I will try using PSdZData_Lite v4.23.12 later today as rickkap suggested and report back on what happens.

Have tried PSdZData_Lite v4.23.12 but still no SAS2 section in the 'Tree Of Modules'.

Last edited by RoboPapa; 08-05-2020 at 04:32 AM..
Appreciate 0
      08-05-2020, 09:25 AM   #95
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Ok. Fundamental error on my part and a solution.

Without engine started and running, only 9 ECU modules are discovered.

With engine running, 30 ECU modules discovered including SAS2.

So Lane Change Assistant now coded and working properly again at last.

Thanks to all for your suggestions.
Appreciate 0
      08-05-2020, 09:47 AM   #96
phayze
Private
0
Rep
54
Posts

Drives: BMW
Join Date: Nov 2019
Location: Singapore

iTrader: (0)

Check with you, do you code with engine running or in diagnostics mode without engine running when you use esys?


Quote:
Originally Posted by RoboPapa View Post
Ok. Fundamental error on my part and a solution.

Without engine started and running, only 9 ECU modules are discovered.

With engine running, 30 ECU modules discovered including SAS2.

So Lane Change Assistant now coded and working properly again at last.

Thanks to all for your suggestions.
Appreciate 0
      08-05-2020, 11:15 AM   #97
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Code with E-Sys with engine running and not in diagnostic mode.
Appreciate 0
      08-05-2020, 01:37 PM   #98
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
345
Rep
960
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by RoboPapa View Post
Code with E-Sys with engine running and not in diagnostic mode.
RoboPapa & phayze ,

As opposed to no engine running, but in diagnostic mode for Bimmercode
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA
Appreciate 0
      08-05-2020, 08:16 PM   #99
rickkap
Private
17
Rep
58
Posts

Drives: 320d XDrive M Sport (G20)
Join Date: Jun 2020
Location: Cheshire, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by RoboPapa View Post
Ok. Fundamental error on my part and a solution.

Without engine started and running, only 9 ECU modules are discovered.

With engine running, 30 ECU modules discovered including SAS2.

So Lane Change Assistant now coded and working properly again at last.

Thanks to all for your suggestions.
Which PSdZData_Lite version did you use?
Appreciate 0
      08-05-2020, 11:19 PM   #100
phayze
Private
0
Rep
54
Posts

Drives: BMW
Join Date: Nov 2019
Location: Singapore

iTrader: (0)

Are we suppose to code with engine running or in diagnostic mode?

Or engine running or not need to depend on what software we use?

Quote:
Originally Posted by RSnic View Post
RoboPapa & phayze ,

As opposed to no engine running, but in diagnostic mode for Bimmercode
Appreciate 0
      08-06-2020, 02:01 AM   #101
RoboPapa
Enlisted Member
8
Rep
35
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2019
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

I used PSdZData_Lite v4.23.12 which has the specific data for I-STEP 11/2019.70.

The engine must be running in order to pick up all the ECU modules.
Appreciate 0
      08-06-2020, 05:29 AM   #102
RSnic
Captain
RSnic's Avatar
United_States
345
Rep
960
Posts

Drives: 2020 M340Xi (G20)
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by phayze View Post
Are we suppose to code with engine running or in diagnostic mode?
phayze,

Engine running with E-Sys or Diagnostic mode with Bimmercode

Sorry for confusion
__________________
Al

2020 M340Xi| ZDA| ZDY| ZPP| ZPX| 1CR| 1PL| 688| 6NW| 2VFH|
Retired: 2014 328i
BMW CCA

Last edited by RSnic; 08-10-2020 at 04:32 PM..
Appreciate 0
      09-05-2020, 07:23 PM   #103
G20NZ
Enlisted Member
27
Rep
45
Posts

Drives: 2010 135i
Join Date: Jun 2017
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Wondering if anyone can help, I recently coded in the driving assistance view and sport plus into my 2019 G20 using bimmercode and it works great however I noticed that the sport display in my HUD no longer appears when in Sport mode. I've got it set to turn on when in sport mode in the HUD setting but nothing happens. When I set it to 'always on' it works fine however. Any help would be appreciated
Appreciate 0
      09-06-2020, 01:05 AM   #104
ifr
Captain
644
Rep
853
Posts

Drives: BMW X5
Join Date: Oct 2019
Location: Euro

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by phayze View Post
Are we suppose to code with engine running or in diagnostic mode?

Or engine running or not need to depend on what software we use?

Quote:
Originally Posted by RSnic View Post
RoboPapa & phayze ,

As opposed to no engine running, but in diagnostic mode for Bimmercode
There is no single answer for this, but for esys coding the gold standard is diag mode with a voltage regulator connected.

Never code DME ECU with the engine running.
SAS etc won't appear except in diagnostic mode/engine running
VIP2 cannot be coded on later I-step except in diag mode

So the best approach is diag mode but then there is increased risk of battery drain and shutoff hence using the voltage regulator/battery charger to be minimise risk.
Appreciate 0
      09-06-2020, 03:20 AM   #105
fdopperen
New Member
Netherlands
0
Rep
11
Posts

Drives: 3serie / G21 / 330i
Join Date: Sep 2020
Location: DB

iTrader: (0)

today i trie to change lane assist. not working for me

see only numbers not description

the tesla mode i have it from factory but lane change i can't find the files.

Last edited by fdopperen; 09-06-2020 at 07:13 AM..
Appreciate 0
      09-06-2020, 01:46 PM   #106
Chappati21
New Member
Chappati21's Avatar
France
6
Rep
20
Posts

Drives: BMW 330i (G20) M Sport
Join Date: Jan 2020
Location: Paris

iTrader: (0)

Just FYI, I've just seen this news:

BMW Driving Assistant Professional gets additional functions
https://www.bmwblog.com/2020/05/27/b...-professional/
Appreciate 1
      09-07-2020, 02:25 AM   #107
mij
New Member
Germany
7
Rep
23
Posts

Drives: BMW 330e
Join Date: Aug 2020
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Chappati21 View Post
Just FYI, I've just seen this news:

BMW Driving Assistant Professional gets additional functions
https://www.bmwblog.com/2020/05/27/b...-professional/
Those features went live with 07/20 cars and software, so my car for example had all of the features mentioned (except automatic lane change because of German law) from the factory.
Appreciate 0
      09-09-2020, 02:31 AM   #108
fdopperen
New Member
Netherlands
0
Rep
11
Posts

Drives: 3serie / G21 / 330i
Join Date: Sep 2020
Location: DB

iTrader: (0)

my g21 is update last week with latest software
also android auto but no lane change assist.

i order a usb c network adapter and enet cable i had alreaddy
and i can see every module but can't find the files to active
for lane change assist.

is it possible with bimmercode ?
Appreciate 0
      09-09-2020, 05:49 AM   #109
fdopperen
New Member
Netherlands
0
Rep
11
Posts

Drives: 3serie / G21 / 330i
Join Date: Sep 2020
Location: DB

iTrader: (0)

today i trie again with bimmercode but can't find it.

22-07-2019 is date from the car manufactory
Appreciate 0
      09-10-2020, 05:00 AM   #110
G20NZ
Enlisted Member
27
Rep
45
Posts

Drives: 2010 135i
Join Date: Jun 2017
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fdopperen View Post
my g21 is update last week with latest software
also android auto but no lane change assist.

i order a usb c network adapter and enet cable i had alreaddy
and i can see every module but can't find the files to active
for lane change assist.

is it possible with bimmercode ?
Nope lane change assist can't be coded in via bimmercode.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:50 AM.




g20
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST